Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

 Για τον κάθε ζακ και την κάθε Zackie

Στην οδό Γλάδστωνος τον Σεπτέμβρη του ‘18 δεν δολοφονήθηκε ένας τοξικοεξαρτημένος που πήγε να ληστέψει ένα κοσμηματοπωλείο από τον αμυνόμενο καταστηματάρχη, δολοφονήθηκε ένας ακτιβιστής του Λοατκι+ κινήματος, μια drag queen αγωνίστρια από ματσο cis άντρες με ομοφοβικά κίνητρα. Η Zackie στην προσπάθεια της να απεγκλωβιστεί από το μαγαζί στο οποίο είχε παγιδευτεί βρέθηκε αντιμέτωπη με δυο άντρες να την λιντσάρουν και να την χτυπάνε χωρίς όριο έως το θάνατό της. Όταν έφτασε η αστυνομία -γνωστή για τις ομοφοβικές και σεξιστικές συμπεριφορές της- όχι μόνο δεν απέτρεψε τη δολοφονία αλλά συνέβαλε σε αυτή χτυπώντας τον κατάκειτο και δεμένο Ζακ έως τον θάνατό του. Ο κόσμος στο θέαμα αυτό έμεινε απαθής αφήνοντας τους δολοφόνους ανενόχλητους να συνεχίσουν την δουλειά τους, μιας και για τη πατριαρχική κοινωνία της Ελλάδας ο ξυλοδαρμός queer ατόμων δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Η μέρα συνεχίστηκε με τον καταστηματάρχη να καθαρίζει τον τόπο του εγκλήματος με τις πλάτες της αστυνομίας η οποία για ακόμα μια φορά όχι μόνο δολοφονεί αλλά συγκαλύπτει και το έγκλημα. Κάτι τέτοιο γίνεται ξεκάθαρο και από το γεγονός πως χρειάστηκαν μέρες για να ξεκινήσει η οποιδήποτε έρευνα, με τον θύτη φυσικά να αφήνεται ελεύθερος, ενώ όταν ολοκληρώθηκε οι άντρες της ομάδας Δίας βρέθηκαν κατηγορούμενοι όχι για ανθρωποκτονία αλλά απλώς για «θανατηφόρα σωματική βλάβη»

 Τα ΜΜΕ με τη σειρά τους προσπάθησαν να συγκαλύψουν την δολοφονία παρουσιάζοντάς τη ως μία ληστεία της οποίας ο δράστης απειλούσε με μαχαίρι και πέθανε από χρήση ναρκωτικών και κρίσεις πανικού. Τάχθηκαν αμέσως υπέρ των δραστών οι οποίοι σύμφωνα με τα ΜΜΕ δικαιούνται να κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν το μαγαζί τους, μιας και η περιουσία τους είναι σημαντικότερη από μια ανθρώπινη ζωή. Πόσω μάλλον αν μιλαμε για ένα «πρεζάκι». Αντιστράφηκαν λοιπόν ακόμα μία φορα οι ρόλοι του θύτη και του θύματος . Μάλιστα, όταν πλέον ήταν αδύνατο να συνεχίσουν αυτή την αφήγηση, μιας και οι τοξικολογικές βγήκαν καθαρές και αποδείχθηκε από βίντεο πως ο Ζακ δεν οπλοφορούσε και δολοφονήθηκε βίαια αποφάσισαν να στραφούν στη ταυτότητα του, η οποία βρίσκεται σε αντιδιαστολή με το υπόδειγμα του Έλληνα οικογενειάρχη μικροαστού. Μία γνωστή τους τακτική ξεπλύματος των πραγματικών αιτιών όπως όταν «τραγουδιστής σκοτώθηκε για το ποδόσφαιρο» ή όταν άντρες «σκοτώνουν από πάθος και αγάπη».

 Στη πραγματικότητα εμείς γνωρίζουμε ότι η δολοφονία της Zackie είναι ένα ακόμα έγκλημα οπλισμένο από την πατριαρχία. Η εικόνα ενός άντρα όρθιου να χτυπά κάποιο άτομο υποταγμένο και αδύναμο να αντιδράσει περιγράφει απόλυτα την πατριαρχία του σήμερα. Της ιδέας πως κάποιος έχει εξουσία πάνω σε οποιαδήποτε θηλυκότητα απλώς επειδή είναι cis straight άντρας και πως η βία του θύτη δικαιολογείται αν το θύμα ανήκει στην lgbtqi+ κοινότητα. Ακόμα και το γεγονός πως η Zackie πανικοβλήθηκε όταν βρέθηκε παγιδευμένη μέσα στο μαγαζί μπορεί να υποδείξει το συσσωρευμένο με τα χρόνια φόβο, την καταπίεση και την ένταση που βιώνει καθημερινά κάθε έμφυλο υποκείμενο στη κοινωνία. Μία καταπίεση που οφείλεται στις εξουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των έμφυλων υποκειμένων και ενισχύεται από τόσα παραδείγματα καθημερινά, είτε είναι βιασμοί (δεν έχει περάσει άλλωστε καιρός από την δολοφονία της Τοπαλούδη), είτε προπυλακισμοί στο δρόμο, στους χώρους εργασίας και τις σχολές. Ακόμα και από την άρνηση να θεσπιστεί ο όρος γυναικοκτονία ή το γεγονός πως χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2019 για να θεσμοθετηθεί το «χωρίς συναίνεση είναι βιασμός». Η δολοφονία του Ζακ ήταν ένα ακόμη παράδειγμα.

 Εμείς σε όλα αυτά αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που το κάθε υποκείμενο θα είναι ελεύθερο ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας ή φύλου ενάντια στην πατριαρχία και τον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία και κάθε μορφή καταπίεσης.

Παλέυουμε για μία «επανάσταση με ξέκωλα, φτερά και πούπουλα και γκλίτερ» όπως πρόσταξε ο Ζακ!

Δεν θέλουμε να μετράμε πλέον νεκρές, να μην μείνει καμία λιγότερη!

Απαιτούμε την καταδίκη των δολοφόνων του αλλά δεν μένουμε εκεί, η πατριαρχία άλλωστε τσακίζεται στο δρόμο!

 Συγκεντρωνόμαστε έξω από το Πρωτοδικείο (Δέγλερη 4) στις 21/10 στις 9:00 για τη δίκη της Zackie!